Městská knihovna Lovosice vás zve na setkání s Milenou Štráfeldovou

Dne 20. ledna 2015 v 17 hodin se v sále Městské knihovny uskuteční setkání se zajímavou osobností, spisovatelkou a dlouholetou redaktorkou Českého rozhlasu Milenou Štráfeldovou.

Milena ŠtráfeldováNa webové stránce českého rozhlasu o svém působení v rozhlase uvádí:

„Moje cesta do Českého rozhlasu vedla přes studia teorie a dějin umění na Univerzitě Karlově, práci ve vědecké knihovně, muzeu, na ministerstvu kultury i spolupráci s Českou televizí a různými rozhlasovými stanicemi. V Radiu Praha jsem našla téma, které mne opravdu profesně i lidsky zajímá, a to jsou čeští krajané a exulanti ve světě. Ani po letech mne nepřestává překvapovat, co všechno tito lidé zažili, přežili a dokázali. Pokud mi přeci jen zbývá alespoň trochu času, ráda ho věnuji knížkám, filmům, cestování a zahradě, kterou měním v “japonskou zahrádku”.

Milena Štráfeldová je též autorkou několika knih, povídek a fejetonů.

Při práci na rozhlasovém dokumentu o Boženě Němcové, který k 150. výročí jejího úmrtí vysílala stanice Vltava, ji zaujal osud její dcery Theodory (1841 – 1920), které doma říkali Dora. Napsala o ní knihu Dora, monolog dcery Boženy Němcové, na jejímž základě vznikla i rozhlasová hra a monodrama pro divadlo Osamělé večery Dory N. V současné době ho uvádí Divadlo Na Fidlovačce.

V naší knihovně si od paní Štráfeldové můžete půjčit román Guláš pro Masaryka, který vyšel v letošním roce a u čtenářů je velmi oblíbený.

Milena Štráfeldová
Guláš pro Masaryka
Guláš pro Masaryka

Guláš pro Masaryka je zčásti fiktivní rodinnou kronikou vyhlášené hostinské z jihomorav- ských Židlochovic, která skutečně vařila guláš pro prezidenta T. G. Masaryka. Kuchařka Poldinka je ale jen jednou z těch obyčejných ženských, které dokáží své blízké pokaždé chránit tím nejprostším způsobem – i uprostřed nejhorší válečné bídy, za epidemií a požárů postaví na stůl mísu s gulášem. A na pozadí této kroniky „bouří“ velké dějiny, probíhá národní obrození se svými spory, obě války, Osvětim…
(Z anotace knihy na webové stránce knižního velkoobchodu Kosmas)

Foto: archiv M. Štráfeldové
Zdeňka Černá

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je M. Pecková. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.