Přednášky KAREL IV. – POHLED Z BLÍZKA + výstavka knih

V letošním roce oslavujeme 700. výročí narození nejvýznamnějšího českého panovníka,                                             římského krále a císaře Karla IV.

PhDr. Eva Havlovcová nám jeho osobnost a dobu, ve které žil představí ve 2 přednáškách, jejichž obsah nám předeslala takto:

“Během našich přednášek se projdeme chronologicky Karlovým životem a zajímat nás bude  jednak jeho dětství a dospívání, to je od r. 1323 spojeno s Francií, ale i jeho první  kroky v politice ještě po boku otce Jana Lucemburského a posléze i samostatně. Zaměříme se na jeho mistrnou diplomacii. Představíme si i jeho čtyři manželky a seznámíme se i s jeho dětmi. Rozhlédneme se po Evropě, abychom zjistili, kam směřoval Karlův zájem ohledně zisku dalšího území. Projdeme se i po Praze, která v období jeho vlády zaznamenává neobvyklý stavební i kulturní rozkvět.  Na závěr si ještě povíme, jak Karel vypadal, jaká byla jeho  zranění,  jakými trpěl nemocemi a co bylo příčinou jeho smrti. 29.11.1378.”

karelIVprednasky

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Zdeňka Černá. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.